Pansion Umoljani

Lukomir

Na gotovo 1500 metara nadmorske visine nalazi se najviše i najizoliranije selo u cijeloj zemlji. Selo Lukomir je jedinstveno po svojim kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. Selu je nemoguće prići, osim na skijama ili pješice već sa dolaskom prvog snijega u decembru, sve negdje do aprila, a ponekad i duže. Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko stoljeća. Jedna od verzija historije današnjeg Lukomira ima mnogo dokaza da stanovništvo vodi porijeklo iz Podveležja u Hercegovini. Ova polunomadska plemena su se tokom ljetnih mjeseci uslijed nedostatka vode selila na Bjelašnicu. Podveležje, suhi plato iznad Mostara, nije tokom ljetnih mjeseci obezbjeđivao dovoljno bilja kako bi ova stočarska plemena mogla opstati. Iz razloga koji nisu u potpunosti poznati, mnogi od stanovnika Podveležja su se trajno nastanili u kanjonu, a nešto kasnije i na mjestu na kome se danas nalazi Lukomir.

Kanjon Rakitnice

Rijeka Rakitnica je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve. Ona je stvorila 26 km dugačak, nepristupačan i nevjerovatno lijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice, jugoistočno od Sarajeva. Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi. To je prirodno stvoren prostor čarolije, zaista poseban prostor koji vrijedi ispitati. Duž cijelog kanjona se nalaze endemski primjerci flore i faune. Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. U regionu Dinarskih Alpa mogu se pronaći i 32 endemske biljne vrste. Dužinom cijelog kanjona kristalno čista planinska voda može se piti.

Bjelašnica i Igman

Ova dva imena su sinonim XIV Zimskih olimpijskih igara. Većina infrastrukture u ovom regionu je uništena tokom rata kao i mnoga zabačena tradicionalna sela. Trenutno su u pogonu tri ski lifta na ovim planinama. Bjelašnica ima bolju infrastrukturu i zahtjevnije ski staze nego li Igman na kojem se također nalazi i bebi lift. Bjelašnica ima najstrmije staze od svih bosanskohercegovačkih planina- koje počinju na 2000 m a završavaju na 1200 metar nadmorske visine. Nema redova, nema čekanja, samo skijanje.

Studeni potok

Fascinantan je i Studeni potok, koji svojim neobičnim oblikom privlači posjetioce. Cijelom dužinom prelijepe livade vijuga potok, koji nam u sjećanje doziva sliku aždahe-velike zmije, koja je, po legendi došla u selo da ga uništi. Potok slijedi vijugavu liniju zmijskog tijela, a završava vodopadom Badnji u kanjonu Rakitnice što je dostupno za vidjeti svim izletnicima i šetačima.

Vodenice u Sedreniku

Na obroncima sela, sa lijeve strane, smještene su stare vodenice-mlinovi na vrelu Sedrenik koje izvire iz kamena i koje fascinira sve zaljubljenike netaknute prirode. Vodenice privlače mnogobrojne turiste koji žele naučiti običaje starih vremena i funkciju predmeta koji su nekada bili u upotrebi.

Stećci u blizini sela Umoljani

Nekropole sa stećcima, starim nišanima i ostaci srednjovjekovne građevine na lokalitetu Dolovi, selo Umoljani, prirodno i historijsko su područje koje svakako vrijedi vidjeti.