Pansion Umoljani

Pješačke ture

Pješačke ture u prirodi i planinarenje u najširem smislu dostupno je i prihvatljivo najvećem broju ljudi, pa je zato postalo masovno , uz stalan porast broja zaljubljenika i prijatelja planine. Odmor i opuštanje u planini su najpotpuniji, a duševno i tjelesno najdjelotvorniji. Selo Umoljani ima niz atraktivnih lokacija koje goste planine ostavi bez daha. Područje koje je predviđeno za pješačke ture obiluje fascinantnim prizorima prirodnih ljepota, a potpuno je bezbjedno od mina. Šetnja kroz Umoljane i okolna područja može se nazvati svojevrsnom «šetnjom kroz prošlost», jer Umoljane nazivaju «zemljom» legendi-od načina na koji su se oblikovali prirodni elementi koji okružuju selo do razloga opstanka pojedinih građevina.

Planinarenje-izazov za turiste

Ovo područje nudi mogućnost za atraktivne ture za planinare: na Opservatorij 2 067 mn/v, Krvavac 2 062 mn/v, Vlahinja 2 005 mn/v, Obalj 1 896 mn/v, Lovnica 1 856 mn/v i Visočica 1 960 mn/v. Posebno atraktivne ture su kroz kanjon Rakitnice i do sela Lukomir smještenog na najvećoj nadmorskoj visini u BiH 1 496 mn/v.

Sportski ribolov

Ovo područje ispresijecano je mnogobrojnim manjim i većim vodotocima, gdje se naročito ističe rijeka Rakitnica. Vodotokovi su specifični po vrlo kvalitetnoj planinskoj vodi i obiluju autohtonom vrstom potočne pastrmke, što predstavlja značajan prirodni resurs. Svi vodotoci, sa svojim specifičnostima, predstavljaju pogodnu osnovu za rekreaciju. Motociklizam, biciklizam, zimski sportovi-skijanje, sankanje i mnogi drugi vidovi sportskih aktivnosti mogu se obavljati na prelijepim predjelima sela Umoljani.

Branje ljekovitog bilja i šumskih plodova

Na području Umoljana rastu mnogobrojne vrste ljekovitog bilja i šumskih plodova.Većina tih vrsta ljekovitog bilja zauzima visoko mjesto u narodnoj medicini i farmaceutskoj proizvodnji, što je veoma značajno sa stanovišta privrednog razvoja ovog područja. Ovo područje je bogato i mnogobrojnim vrstama gljiva , od kojih se neke mogu naći u velikim količinama (npr. Morchella rolunda, smrčak). Posjetioci Umoljana imaju mogućnost prikupljanja i branja ljekovitog bilja i šumskih plodova, koja mogu poslužiti za spravljanje čajeva, sokova i drugih proizvoda, što je siguran korak ka očuvanju zdravlja i življenja u skladu sa prirodom.